Ινδία: Εργάτες κάηκαν ζωντανοί σε εργοστάσιο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΙΕΘΝΗ, ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΗMEΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:

Ινδία

Τουλάχιστον 13 εργάτες έχασαν τη ζωή τους την ώρα που κοιμόντουσαν, από πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα εργοστάσιο, στα περίχωρα του Νέου Δελχί, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αστυνομικές Αρχές.

Όπως γράφει το ΑΠΕ, η φωτιά ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, την ώρα που οι εργάτες κοιμόντουσαν μέσα στο εργοστάσιο επεξεργασίας δερμάτων στην περιοχή Γκαζίαμπαντ, στο κρατίδιο Ούταρ Πραντές. Οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά.

Η αστυνομία που ερευνά την υπόθεση εκτιμά, με βάση τα πρώτα ευρήματα, ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε βραχυκύκλωμα. «Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι ίσως συνδέεται με κάποιο βραχυκύκλωμα, όμως ακόμα το ερευνάμε», είπε ο αστυνομικός διευθυντής του Γκαζίαμπαντ, Ντίπακ Κούμαρ.

«Όλοι συνεργαστήκαμε για να σώσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο. Κάτοικοι της περιοχής, αστυνομικοί, πυροσβέστες, τραυματιοφορείς».

Οι αστυνομικοί εξετάζουν επίσης το αν το εργοστάσιο λειτουργούσε νόμιμα.

Στις εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά κανάλια διακρίνεται ένα τεράστιο πλήθος έξω από το καμμένο, τριώροφο κτίριο που βρίσκεται σε ένα στενό σοκάκι, γεμάτο με παρόμοια κτίσματα, στη γειτονιά Σαχιμπαμπάντ.

Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα από το ισόγειο, όπου βρισκόταν το ραφείο και επεκτάθηκε στους δύο επάνω ορόφους όπου κοιμόντουσαν οι εργάτες.

Οι πυροσβέστες κατάφεραν να διασώσουν 16 εργάτες, πολλοί από τους οποίους όμως υπέστησαν εγκαύματα.(Πηγή: cnn.gr)

 

Σχόλιο: Οι κρίσεις, είτε παγκόσμιες είτε περιφερειακές, που περνάει το διεθνοποιημένο οικονομικό σύστημα τα τελευταία 45 περίπου χρόνια είναι ουσιαστικά στιγμές αναδιάρθρωσης του καπιταλιστικού συστήματος το οποίο έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ομοιόμορφη παραγωγή αλλά σε ένα βαθμό και κατανάλωση.

Με σκοπό το κέρδος των λίγων εις βάρος των πολλών ο καπιταλισμός έχει δώσει στον πλανήτη την μορφή ενός τεράστιου εργαστηρίου όπου κάθε χώρα γίνεται ένας κρίκος της αλυσίδας που βλέπει το μέλλον της να ξεφεύγει και να ορίζεται από και υπέρ των πολυεθνικών εταιριών. Στις αρχές της δεκαετίες του 70 το κεφαλαίο αντεπιτέθηκε για να επανακτήσει την δύναμη που είχε απολέσει στα πλαίσια της συναινετικής μεταπολεμικής περιόδου.

Σήμερα, σε μια εποχή που η επίθεση γίνεται με όρους παγκόσμιους, η σύγχρονη εργατική τάξη δεν μπορεί να περιχαρακώνεται στα γεωγραφικά της σύνορα για να δώσει μια μάχη που είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Ο διεθνισμός είναι μια αντίληψη που πρέπει να θυμηθούμε και να επαναφέρουμε στην επικαιρότητα.

Οι 13 εργαζόμενοι που κάηκαν ζωντανοί και οι 8 σοβαρά τραυματισμένοι, σε εργοστάσιο στην Ινδία, είναι κομμάτι της Ελληνικής, της Βρετανικής, της Αμερικάνικης Εργατικής τάξης κ.ο.κ.

Ένα βιβλίο που έχει γραφτεί 168 χρόνια πριν γράφει: “Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε”. Μόνο όσοι εθελοτυφλούν δεν αναγνωρίζουν ότι η αξία της αλληλεγγύης είναι πράγματι το ισχυρότερο όπλο των εργατών.

Top