Σχετικά με τις πρόσφατες αντεργατικές αποφάσεις του Άρειου Πάγου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΗMEΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:

Ποτέ κανένας θεσμός δεν πήρε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τόσες πολλές αντικοινωνικές και αντεργατικές αποφάσεις όσες  ο Άρειος Πάγος.

Μόλις στις 5 Ιουλίου το Ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι «μόνη η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών του μισθωτού, έστω και μακροχρόνια, δεν αρκεί να θεμελιώσει την έννοια της βλαπτικής μεταβολής των όρων της σύμβασης εργασίας του…» (Εδώ)

Με σημερινή του απόφαση έρχεται να παγώσει και το δικαίωμα στην επίσχεση εργασίας που έχουν οι εργαζόμενοι όταν ο εργοδότης καθυστερεί την καταβολή των αποδοχών. (εδώ)

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως δεν του καίγεται καρφί για την καταδίκη της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων λόγω της ύπαρξης του υποκατώτατου μισθού και άλλων μέτρων λιτότητας ως προς τους μισθούς που ελήφθησαν μεταξύ 2010-2014.(εδώ)

Είναι σαφές ότι με τις εν λόγω αποφάσεις η δικαιοσύνη παράγει αδικίες.

Αδικίες που ως κόσμος της εργασίας και κοινωνική πλειοψηφία δεν θα τις υπομείνουμε. Για μας είναι σαφές ότι μέτρα λιτότητας όπως η μείωση του μισθού έχουν ως σκοπό την παγίωση της υπερεκμετάλλευσης.

Παράλληλα, λογικές και αποφάσεις όπως αυτές του Άρειου Πάγου έρχονται να νομιμοποιήσουν και να μονιμοποιήσουν μια υποτιθέμενη έκτακτη ανάγκη όπου όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη.

Είμαστε ξεκάθαροι:

Δεν πρόκειται να βάλουμε πλάτη στις αυθαιρεσίες σας.

Δεν θα αφήσουμε κανέναν και καμία μόνο του απέναντι στην εξουσία της εργοδοσίας

Δεν θα επιτρέψουμε τον φόβο που προσπαθείτε να επιβάλλεται

Την κρίση θα την πληρώσουν εκείνοι που την δημιούργησαν, κομμάτι των οποίων συνεχίζουν να πλουτίζουν μέσα στην κρίση: Οι εργοδότες

Νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη

Συνεχίζουμε καθημερινά τους αγώνες στους χώρους εργασίας, οργανωνόμαστε στα σωματεία μας, παλεύουμε για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.

Σχολιαστε

Top