Πόσο μακριά θα φτάσει η Deliveroo για να διασφαλίσει πως οι ντελιβεράδες της δεν είναι εργαζόμενοι;

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΔΙΕΘΝΗ, ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΗMEΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:

Μετάφραση: Καρβούνης Έκτορας 

Ερώτηση: Πότε η «αξιολόγηση απόδοσης» δεν είναι μια αξιολόγηση απόδοσης; Απάντηση: όταν είναι «αξιολόγηση προτύπων υπηρεσίας ντελίβερι» (Service Delivery Standards assessment).

Το ITV News έχει δει ένα αντίγραφο από το ίδιο το σκονάκι της εταιρίας delivery φαγητού, το οποίο είναι ξεκάθαρα σχεδιασμένο έτσι ώστε να συνηθίσει στους ανθρώπους μέσα στην εταιρία στην “σωστή” χρήση της γλώσσας για να περιγράψουν τους ντελιβεράδες της εταιρίας Deliveroo και τη σχέση αυτής με τους ίδιους. Οι κατευθυντήριες γραμμές του λεξιλογίου για τους ντελιβεράδες προσφέρει μια λίστα πραγμάτων των «πρέπει» και «δεν πρέπει». Για παράδειγμα, οι ντελιβεράδες είναι πάντα «ντελιβεράδες» και ποτέ «οδηγοί», «υπάλληλοι», «εργαζόμενοι» ή «προσωπικό».

Οι ντελιβεράδες δεν «προσλαμβάνονται από την Deliveroo για να φέρουν εις πέρας τις παραγγελίες», αλλά «έρχονται σε επαφή με την Deliveroo ως αυταπασχολούμενοι για να παρέχουν υπηρεσίες». Οι ντελιβεράδες συνάπτουν «συμβάσεις έργου» όχι «συμβάσεις εργασίας» και φορούν «εξοπλισμό» ή «επώνυμο ρουχισμό» όχι «στολή εργασίας».

Σε καμία περίπτωση η Deliveroo δεν «προγραμματίζει βάρδιες», αντιθέτως «οι ντελιβεράδες γνωστοποιούν τη διαθεσιμότητά τους». Εάν οι ντελιβεράδες θελήσουν άδεια, δεν κάνουν «αίτηση για διακοπές» ή «αίτηση για απουσία» αλλά «ειδοποιούν για την έλλειψη διαθεσιμότητάς τους».

Διαβάζοντας το έγγραφο, φαίνεται  σαν η Deliveroo να έχει επινοήσει μια δική της γλώσσα. Η φράση «ως έναν αξιόλογο ντελιβερά θα θέλαμε να σε προβιβάσουμε σε εκπαιδευτή ντελιβεράδων» μεταφράζεται σαν «ως έναν ανεξάρτητο προμηθευτή θα θέλαμε να κάνουμε διαθέσιμα σε εσένα τα δικαιώματα στην ασφάλεια και την απεργία».

Ποια η ανάγκη για το λεξιλόγιο κατευθυντήριων γραμμών για τους ντελιβεράδες; Ρωτήσαμε τον ιδρυτή, Will Shu, ο οποίος δημιουργούσε νέους χώρους στην κουζίνα για να προσλάβει προμηθευτές την Τετάρτη. «Αγνοώ αυτό το έγγραφο. Δεν το έχω δει ποτέ αυτοπροσώπως», είπε στο ITV News ο Shu. Σε ανακοίνωσή της η εταιρία αργότερα ξεκαθάρισε πως αυτό το έγγραφο υπήρχε σε διάφορες μορφές από το 2014. «Έχουμε περίπου 1.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στο προσωπικό και 15.000 ντελιβεράδες στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Εγγυόμαστε πως οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πώς να εργαστούν μαζί με τους συνεργάτες μας, κάτι το οποίο περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές και εξάσκηση τα οποία πρέπει να ακολουθούν όταν μιλούν με πελάτες, εστιατόρια, και φυσικά με αυτοαπασχολούμενους ντελιβεράδες.»

Η γλώσσα σε αυτό το έγγραφο είναι επίσημη, παράξενη και ασυνήθιστη. Επίσης δίνει έμφαση στη κοντινή φύση της σχέσης μεταξύ της εταιρίας και των ντελιβεράδων οι οποίοι είναι αυτοαπασχολούμενοι κάτι που είναι ιδιαίτερης σημασίας για την εταιρία.

Η Deliveroo μόλις γιόρτασε τα τέταρτα γενέθλιά της. Σε μικρή περίοδο χρόνου η εταιρία κατάφερε μια ασυνήθιστη επιτυχία, καθώς εξαπλώθηκε από ένα ιταλικό εστιατόριο στο Fulham Road του Λονδίνου σε 90 πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου και στη συνέχεια σε 12 επιπλέον χώρες.

Ο ιδρυτής Will Shu αποδίδει την επιτυχία στην οξύνοια της τεχνολογίας της Deliveroo – το website της εταιρίας συνδέει αυτούς οι οποίοι θέλουν να παραγγείλουν με τα εστιατόρια τα οποία είναι διαθέσιμα να τους εξυπηρετήσουν και επιπλέον υπόσχεται «ωραίο φαγητό σε 30 λεπτά».

Αλλά το καθεστώς αυτοαπασχόλησης στους ντελιβεράδες της Deliveroo έχει επίσης παίξει ένα σπουδαίο ρόλο στην γρήγορη πρόοδο της εταιρίας, καθιστώντας ικανή την εταιρία να στρατολογήσει μια αρμάδα (τεχνικά κάτι που «δεν πρέπει» σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της Deliveroo, αν και δεν υπάρχει εύκαιρο κάποιο εναλλακτικό ουσιαστικό) 15.000 ντελιβεράδων και παράλληλα να αποφύγει τα κόστη από τα πλεονεκτήματα ενός παραδοσιακού εργαζομένου όπως οι μισθοί διακοπών, αρρώστειας, και συνεισφορά στις συντάξεις.

Η Deliveroo δεν χρειάζεται επίσης να εγγυηθεί στους ντελιβεράδες της τον εθνικό μισθό ή να πληρώσει την εθνική ασφάλιση. Το επιχειρηματικό μοντέλο της Deliveroo έχει δεχθεί πολλές κριτικές, από διακεκριμένους βουλευτές, κάποιοι εκ των οποίων έχουν κατηγορήσει την εταιρία πως φτάνει σε σημείο καμπής τον εργασιακό νόμο. Μια ομάδα 20 ντελιβεράδων της Deliveroo ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά ενάντια στην εταιρία. Ισχυρίζονται πως είναι στην πραγματικότητα εργαζόμενοι και αναζητούν αποζημίωση αλλά και ενισχυμένα εργασιακά δικαιώματα.

Ο ισχυρισμός των ντελιβεράδων θα εισακουστεί από το Εργατικό Δικαστήριο και εκπροσωπείται από την νομική εταιρία Leigh Day η οποία ισχυρίζεται πως έχουν έρθει σε επαφή μαζί της πάνω από 200 ντελιβεράδες. Πέρυσι η Leigh Day κέρδισε μια αντίστοιχη υπόθεση εναντίον της Uber αν και η Uber είναι σε διαδικασία έφεσης της απόφασης.

Παράλληλα, σε μια άλλη υπόθεση, οι Ανεξάρτητοι Εργαζόμενοι της Μεγάλης Βρετανίας ζητούν από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας να ξεκαθαρίσει εάν οι ντελιβεράδες της Deliveroo είναι εργαζόμενοι ή ανεξάρτητοι εργολάβοι. Η εταιρία προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποφύγει αυτές τις νομικές διαμάχες. Μέχρι πρόσφατα η Deliveroo επέμενε οι ντελιβεράδες της να υπογράφουν συμβάσεις στις οποίες συμπεριλαμβάνεται ρήτρα η οποία διαγράφει συγκεκριμένα το δικαίωμά τους να διεκδικούν το εργασιακό τους καθεστώς σε Εργατικά Δικαστήρια. Η Deliveroo έκτοτε έχει παραδεχθεί πως η ρήτρα 2.2 δεν ήταν υποχρεωτική – εγείροντας τα ερωτήματα γιατί τοποθετήθηκε εκεί εξαρχής – και δεσμεύτηκε να την απομακρύνει.

Πηγή: itv.com

Top