Ποτέ Δουλειά τη Κυριακή – Η Εκμετάλλευση δεν είναι Πρωταπριλιάτικο Αστείο

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΗMEΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:

Ως Reworkers Βρεθήκαμε τη Κυριακή 1/04 στο Σύνταγμα διαμαρτυρόμενοι ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία. Τη Κυριακή δεν δουλεύουμε – δεν ψωνίζουμε και αυτό θα το φωνάξουμε όσο χρειαστεί και θα χρειαστεί ως που η Κυριακή γίνει μέρα ξεκούραση, ψυχαγωγίας και ελεύθερου χρόνου.  Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην Κυριακάτικη εργασία.  Συνεχίζουμε τον αγώνα για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης, η υποτίμηση της εργασίας παρουσιάστηκε ως «ανάπτυξη» και ως ο μοναδικός δρόμος για την έξοδο από την κρίση. Η κρυμμένη λογική πίσω από την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την διεύρυνση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και τις μειώσεις των μισθών είναι «η αντιμετώπιση της ανεργίας και η δημιουργία κινήτρων για τις επενδύσεις». Η ανταγωνιστικότητα, μας είπαν, ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Η πραγματικότητα, βέβαια, έμελλε να διαψεύσει τις εν λόγω παραδοχές και, την ίδια στιγμή, φανέρωσε τον πραγματικό τους στόχο, που δεν είναι παρά το να βγούμε από την κρίση πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, εις όφελος, φυσικά, των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών.

Σήμερα, οι εργαζόμενοι ακροβατούμε μεταξύ ανεργίας και επισφαλούς εργασίας, εργαζόμαστε χωρίς εργασιακά δικαιώματα, με εξευτελιστικούς μισθούς και απλήρωτες υπερωρίες, ενώ την ίδια στιγμή  ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με την εργοδοτική τρομοκρατία.  Γνωρίζουμε πως η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας κλείνει το μάτι στο μεγάλο κεφάλαιο και βάζει στο επίκεντρο της εκμετάλλευσης, για ακόμη μια φορά, τον κόσμο της εργασίας. Ειδικότερα, βάζει στο στόχαστρο όλους αυτούς που εργάζονται στον χώρο του εμπορίου και της εστίασης και διευκολύνει  περιπτώσεις σαν και αυτές που μάθαμε στα καταστήματα Μουστάκας, στα H&M, στα Jumbo, στα Έβερεστ και στις υπόλοιπες σύγχρονες εργασιακές γαλέρες.

Μετά τις «Λευκές νύχτες» και τις «Μαύρες Παρασκευές», έρχονται οι «Χαμένες Κυριακές» για να αποτελειώσουν κάθε συζήτηση περί ελεύθερου χρόνου και ξεκούρασης. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να δώσουν την μάχη ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, την μάχη ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία.

Κανένας μόνος του απέναντι στην κρίση | Τις Κυριακές δεν εργαζόμαστε, δεν ψωνίζουμε.  | Διεκδικούμε την Ζωή – Αγωνιζόμαστε για Αξιοπρέπεια

Top