Παρέμβαση στον Ο.Α.Ε.Δ – Ποινές και ποινολόγιο στην εργοδοτική αυθαιρεσία

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΗMEΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (2/03/17) η παρέμβαση των Reworkers στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) στον Άλιμο με σκοπό να σταματήσει τη συζήτηση για το ποινολόγιο των ανέργων. Υπενθυμίζουμε ότι το (αποτελούμε μεταξύ άλλων από τους κοινωνικούς «εταίρους») Δ.Σ του οργανισμού έχει υποβάλει πρόταση προς το υπουργείο εργασίας για έναν κανονισμό  «καθορισμού μέτρων ελέγχου της ανεργίας, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των ανέργων καθώς και επιβαλλόμενων κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης σε υποχρεώσεις».

Ως Reworkers ζητήσαμε συνάντηση με την διοικήτρια του οργανισμού (Μαρία Καραμεσίνη) στην οποία εκφράσαμε την απόλυτη αντίθεσή μας για την συγκεκριμένη πρόταση καθώς και τη λογική που τη διέπει. Κατά την άποψή μας οι ποινές δεν μπορούν και δεν πρέπει να αποτελέσουν μέτρο επίλυσης της ανεργίας. Η κίνηση αυτή, όχι μόνο δεν υπερασπίζεται τον κόσμο της ανεργίας, αλλά εξωθεί τους ανέργους στο περιθώριο και σε “κοινωνικό θάνατο”, στο βαθμό που πρόκειται να διακόψει την κάρτα και το ήδη ελάχιστο επίδομα ανεργίας τους ενώ την ίδια στιγμή νομιμοποιεί τις σύγχρονες γαλέρες, στο βαθμό που δεν βάζει ουσιαστικούς περιορισμούς στην θέση εργασίας που ενδέχεται να παρουσιαστεί.

Από την πλευρά της η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, μας είπε πως πολλές διατάξεις προϋπήρχαν ήδη και συμπλήρωσε πως πρόκειται να διατυπωθεί καινούργια πρόταση από την πλευρά του ΟΑΕΔ, της οποίας οι όροι δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί. Επιμένουμε πως η όποια πρόταση γίνει το επόμενο διάστημα οφείλει να λάβει υπόψη την σκληρή πραγματικότητα του κόσμου της εργασίας και τα τεράστια ποσοστά ανεργίας τα οποία αγγίζουν το 25% του συνολικού εργατικού δυναμικού ενώ στις νέες ηλικίες το ποσοστό φτάνει το 55%.

Ως Reworkers είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια στο ποινολόγιο και δηλώνουμε πως δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η απειλή της ανεργίας λειτούργησε και λειτουργεί ως μοχλός συνολικών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις εις βάρος όλων των εργαζομένων. Διεκδικούμε και παλεύουμε για τον επαναπροσδιορισμό και την αναδιοργάνωση του ρόλου του ΟΑΕΔ, την επέκταση του επιδόματος για την κάλυψη των μακροχρόνια ανέργων, για την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού, για την Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, για την κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας, για τη μείωση εργάσιμου χρόνου, για σταθερή και πλήρη εργασία για όλες και όλους.

Δείτε εδώ το κείμενο που μοιράστηκε

Top