ΠΑΙ-ΧΝΙ-ΔΙΑ ΜΟΥ-ΣΤΑ-ΚΑΣ: OI ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΡΟΜΠΟΤ ΚΑΙ Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΗMEΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:

Στην εργασιακή ζούγκλα της Ελλάδας της κρίσης έχει χυθεί πολύ μελάνι για την  περιγραφή την καθημερινής πραγματικότητας στους  χώρους εργασίας. Τα αφεντικά αντιλαμβάνονται τους εργαζόμενους ως ρομπότ με βασικές ανθρώπινες ανάγκες. Χρησιμοποιούν την απειλή της ανεργίας για να επιβάλλουν απόλυτο έλεγχο πάνω στο σώμα και στη σκέψη των εργαζομένων. Ο 15λογος  του αφεντικού /  μανατζαραίου των καταστημάτων Μουστάκας αποτυπώνει με χαρακτηριστικό τρόπο την συγκεκριμένη αυτή κατάσταση. «Δουλεύουμε πολύ, μιλάμε λίγο – παίρνουμε άδεια για οτιδήποτε – οι κινήσεις στο κατάστημα πρέπει να είναι δραστήριες- σχεδόν πάντα θα έχουμε κάτι να κάνουμε – δεν μιλάμε πολύ δεν δημιουργούμε προστριβές  – είμαστε στο ταμείο στο σφουγγάρισμα στη σκούπα και όπου χρειαστεί – η εικόνα του μαγαζιού και τα μάτια σας – και δεν ξεχνάμε ότι εκεί έξω υπάρχει μεγάλη ανεργία και όσοι έχετε υποχρεώσεις το γνωρίζετε πολύ καλά».

Ένα σύνθημα λέει πως «για τα αφεντικά είναι νόμος της φύσης , πρώτα το ξεζούμισμα μετά οι απολύσεις». Χρέος μας είναι να κάνουμε την αίσθηση της ανασφάλειας  και τον φόβο  να αλλάξει πλευρά.

 

Ακολουθούν οι “κανόνες” του καταστήματος 
Σημαντικά στοιχεία καθημερινής λειτουργίας  καταστήματος

 1. Δεν αφήνουμε σκουπίδια στα καρότσια – καλαθάκια πελατών. Πρέπει να ελέγχονται συνεχώς –ειδικά μετά τις παραλαβές. Τα καρότσια πρέπει να φύγουν από το κατάστημα με συνοδεία. Υπεύθυνες είναι η κοπέλα στην υποδοχή και αν δεν υπάρχει, οι ταμίες.
 2. Όταν κάνουμε ταχτοποιήσεις σε – ντάνες – καλαθούνες – προβολές – κλείσιμο σε τρύπες πρέπει να ελέγχουμε οπωσδήποτε και τα ταμπελάκια τους
 3. Ώρα προσέλευσης 15 λεπτά νωρίτερα της βάρδιας. Δεν σχηματίζουμε πηγαδάκια, ούτε ομιλίες στην είσοδο με την κοπέλα υποδοχής. Αυτό ισχύει για όλους. Γενικότερα δουλεύουμε πολύ –μιλάμε λίγο.
 4. Δεν φεύγουμε από την θέση μας όποτε θέλουμε. Παίρνουμε άδεια πρώτα για οτιδήποτε. Δεν έχουμε κινητά πάνω μας παρά μόνο στο ντουλάπι μας και αν υπάρχει ανάγκη δίνουμε το τηλέφωνο του καταστήματος για επικοινωνία.
 5. Όταν είμαστε στην υποδοχή κοιτάμε προς την είσοδο για την υποδοχή και την κατεύθυνση του πελάτη. Δεν πηγαίνουμε στο ταμείο, στο αμπαλάζ και δεν στηριζόμαστε στις κολώνες και στο αμπαλάζ.
 6. Όταν γίνεται μεγάλη αλλαγή στους διαδρόμους πρέπει να εμπλέκονται συγκεκριμένα άτομα και όχι όλοι. 2 άτομα είναι αρκετά. Σε μερικές αλλαγές 1 άτομα είναι αρκετό
 7. Οι ταμίες να καταλαβαίνουν όταν είναι πολλές και δεν υπάρχει ανάγκη στο ταμείο, θα πρέπει να είναι στην αίθουσα για τακτοποιήσεις και εξυπηρέτηση.
 8. Το πρωινό καθάρισμα καταστήματος ανεξαρτήτου χώρου (αίθουσα, ταμεία, είσοδο, αποθήκη) θα πρέπει να είναι σχολαστικό στο σκούπισμα και στο σφουγγάρισμα από όσους είναι στην πρωινή βάρδια. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν στίγματα και βρωμιές στο πάτωμα, σκουπίδια στα ταμεία, υπολείμματα σκουπιδιών στην αποθήκη και ακατάστατη είσοδο και αμπαλάζ. Κάθε πρωινή βάρδια, ανά τμήμα, υποχρεωτικά πρέπει να σκουπίσει και να σφουγγαρίσει, είτε είναι στην αίθουσα ή στην αποθήκη είτε στα ταμεία, όταν είναι 2 άτομα στην βάρδια μοιράζονται οι δουλειές μεταξύ τους.
 9. Η σειρά που ακολουθούμε το πρωί έχει ως εξής: 1 καθαριότητες, 2 τακτοποίηση, 3 γεμίσματα
 10. Θα έρχεστε όλοι να δίνεται το παρόν και για το τι έχουμε να κάνουμε στο κατάστημα
 11. Οι καφέδες και τα νερά κρυμμένα στα ντουλάπια σας ή στο ψυγείο με τα ονόματά σας πάνω και μην ξεχνάτε τρόφιμα γιατί πιάνουν χώρο και μυρίζουν
 12. Οι κινήσεις μας μέσα στο κατάστημα πρέπει να είναι δραστήριες, όχι βαριές και αργές. Σχεδόν πάντα κάτι θα έχουμε να κάνουμε.
 13. Το κομμάτι της εικόνας του μαγαζιού πρέπει να είναι πάντα μπροστά στα μάτια σας. Αν βλέπετε μισογκρεμισμένες ντάνες, άσχετα προϊόντα στις καλαθούνες, παρατημένο προϊόν, τρύπα σε ράφι, πρέπει να το φτιάχνετε. Τα προϊόντα  πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένα στο ράφι και στις ντάνες.
 14. Η αποθήκη είναι αποθήκη του καταστήματος, όχι του καθενός που μπορεί να αφήνει τα προσωπικά του αντικείμενα, ούτε χώρος εστίασης!! Επίσης έχουμε πει ποτήρια με καφέδες θα τα πετάτε άδεια και τα αποτσίγαρα σε σταχτοδοχείο.
 15. Τον εξοπλισμό δεν τον παρατάμε όπου θέλουμε εμείς.

Τέλος, η δουλειά μας είναι συγκεκριμένη, αν συνδυάσετε το γεγονός ότι έξω υπάρχει ανεργία, οι εποχές είναι πολύ δύσκολες και σίγουρα ένα σταθερό εισόδημα είναι καλύτερα από το τίποτα ή το ταμείο ανεργίας… όσοι έχουν υποχρεώσεις το γνωρίζουν καλύτερα… και αν μάθετε τη δουλειά σωστά, αφήστε τις προστριβές, τότε δουλεύοντας κάθε μέρα τους προαναφερόμενους βασικούς κανόνες θα είμαστε μια δεμένη και λειτουργική ομάδα.

Top