Η εργασία σκοτώνει – η εργοδοσία δολοφονεί

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΗMEΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:

Στην άσφαλτο, εν ώρα εργασίας, άφησε την τελευταία του πνοή 23χρονος εργαζόμενος σε κατάστημα καφέ στο Γαλάτσι. Μια ακόμη ανθρώπινη ζωή χάνεται πριν ακόμα στεγνώσει το αίμα του νεκρού 22χρονου ντελιβερά που εργαζόταν στα Μικέλ, και της 60χρονης γυναίκας εργαζόμενης στον τομέα καθαριότητας του δήμου Ζωγράφου.

Η εργασία σήμερα δεν είναι δικαίωμα. Οι όροι που αυτή διεξάγεται όχι μόνο δεν βοηθούν στην αναπαραγωγή και στην δημιουργία ελεύθερου χρόνου αλλά οδηγεί εμάς, τον κόσμο της εργασίας, είτε στην κοινωνική εξαθλίωση είτε στον βιολογικό αφανισμό, πάντα στο βωμό της κερδοφορίας των εργοδοτών και στο όνομα της περίφημης ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Ως Reworkers εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήριά μας στην οικογένεια και στους οικείους του εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του.

Την ίδια στιγμή απαιτούμε από τις αρμόδιες αρχές την άμεση και σε βάθος διερεύνηση του δυστυχήματος  και τον αυστηρό  καταλογισμό ευθυνών.

Το τραγικό αυτό συμβάν δεν ήταν τυχαίο. Επιβεβαιώνει με τον χειρότερο τρόπο την επικίνδυνη, για τους εργαζόμενους,  κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του επισιτισμού όπου παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν συστηματικά.

Δεν θα επιτρέψουμε να βγούμε από την κρίση πάνω στο αίμα και στον ιδρώτα των εργαζομένων. Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων μέσω των μνημονίων έχει ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια οι εργοδότες να εντείνουν την εκμετάλλευση οδηγώντας πολλές φορές σε φυσική εξόντωση των εργαζομένων.

Η εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη εργατικών δικαιωμάτων και βασικών κανόνων υγιεινής και ασφάλειας έχουν διαμορφώσει μία δραματική κατάσταση για τους εργαζόμενους μετατρέποντας τους χώρους εργασίας σε βασίλεια εργοδοτικής αυθαιρεσίας.

Ο κόσμος της εργασίας και το εργατικό κίνημα πρέπει να δώσει την απάντηση περνώντας στην επίθεση. Η οργάνωση στα σωματεία είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Να αγωνιστούμε για να κερδίσουμε δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.

Απαιτούμε:

Να πληρώσει η εργοδοσία για το έγκλημα | Αυστηρούς ελέγχους στους χώρους εργασίας | Διεύρυνση της έννοιας του εργατικού ατυχήματος | αυστηρότερες ποινές για τις παραβάσεις στην ασφάλεια και την υγεία στους χώρους εργασίας

Διεκδικούμε:

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας | Μείωση εργάσιμου χρόνου | Αυξήσεις στους μισθούς | Κατάργηση ευέλικτων μορφών εργασίας| κατάργηση υποκατώτατου μισθού

Top