Εμπρός για τις νίκες του σήμερα – Εμπρός για τις νίκες της γενιάς μας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΗMEΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:

Τον Μάιο του 1886, στο Σικάγο, οι εργάτες βγήκαν στο δρόμο για να διεκδικήσουν την βελτίωση της καθημερινότητάς της κοινωνικής πλειοψηφίας. Γνώριζαν ότι η καλυτέρευση της ζωής περνούσε μέσα από την κατάκτηση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Ήταν εκείνοι που έδειξαν τον δρόμο του αγώνα με σκοπό να ορίσουν τον καταμερισμό του χρόνου σε «οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ψυχαγωγία και μόρφωση, οκτώ ώρες ύπνο και ξεκούραση». Ο αγώνας τους βάφτηκε με αίμα και η κρατική καταστολή κατάφερε προσωρινά να επιβάλλει την υποχώρησή τους όντας ασπίδα της εργοδοτικής τρομοκρατίας.
 
Ένας αιώνας και τρεις δεκαετίες έχουν περάσει έκτοτε και τα πράγματα που ήταν μέχρι πρότινος αυτονόητα δεν είναι πια. Τα πάλαι ποτέ κεκτημένα έχουν διαβρωθεί στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης η οποία στάθηκε αφορμή για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και την μείωση του βιοτικού επιπέδου του κόσμου της εργασίας.
 
Είμαστε μόνιμα μεταξύ ανεργίας και εργασίας, οι Κυριακές μας είναι εργάσιμες και οι νύχτες μας «λευκές», πληρωνόμαστε με εξευτελιστικούς μισθούς, εργαζόμαστε σε γαλέρες, το 8ώρο δεν υφίσταται, οι υπερωρίες μένουν απλήρωτες, οι συνθήκες εργασίας είναι οι χειρότερες, η εκμετάλλευση ολοένα και αυξάνεται, αναγκαζόμαστε στην «επιλογή» της μετανάστευσης, δεν έχουμε (σοβαρή) συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Αλλά δεν πτοούμαστε. Διότι έχουμε καταγράψει μικρές νίκες. Είμαστε πεπεισμένοι πως τα πράγματα αλλάζουν. Αναγκαία προϋπόθεση είναι ο συντονισμός και η οργάνωσης των εργαζομένων.
 
Η πρώτη του Μάη είναι για μας μέρα απεργίας. Είναι μέρα μνήμης και θυμόμαστε τους αγώνες του κόσμου της εργασίας. Τιμούμε όσους και όσες με κόστος τη ζωή τους αγωνίστηκαν για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια. Αντλούμε έμπνευση και αγωνιζόμαστε για όλα όσα ο κόσμος της εργασίας, αιώνες τώρα προσπαθεί αν καταφέρει: Κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία, αξιοπρέπεια, ελεύθερο χρόνο. Δεν τα παρατάμε. Δεν περιμένουμε σωτήρες.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην απεργία της πρώτης Μαΐου να δώσουν δυναμικό παρών στα σωματεία τους. Καλούμε όλους τους νέους και τις νέες επισφαλώς εργαζόμενους και εργαζόμενες να ενισχύσουν το μπλοκ των reworkers στις 10:30 στην πλατεία Κλαυθμόνος.
 
Διεκδικούμε:
Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας
Κατάργηση του υποκατώτατου μισθού
Πλήρη και σταθερή εργασία
 

Οργάνωση – Αγώνας – Αλληλεγγύη

Top