Ακριβός καφές – Φθηνά Δικαιώματα: Να πως βγαίνουν τα κέρδη των Starbucks

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΗMEΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:

Τολμάς και ζητάς τις υπερωρίες σου; ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ. Ορίστε η μεθοδολογία της εργοδοσίας στα Starbucks, η οποία κατά τα άλλα αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως partner, δηλαδή ως συνεργάτες. Ως συνεργάτες βέβαια που αν τολμήσουν να διεκδικήσουν τα αυτονόητα (πληρωμή στην ώρα τους, σταθερά ωράρια, πληρωμή υπερωριών κ.λπ.) παύουν να είναι τέτοιοι.

Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε πρόσφατα εις βάρος εργαζόμενης στα STARBUCKS στο υποκατάστημα του The Mall Athens. Όλα ξεκίνησαν όταν η εργαζόμενη, ελέγχοντας τη μισθοδοσία της, ανακάλυψε ότι της είχαν καταβληθεί χρήματα πολύ λιγότερα από τις ώρες εργασίας της και ζήτησε από τη διευθύντρια του υποκαταστήματος να λάβει τη διαφορά. Αντ’αυτού βέβαια έλαβε μια φαστ τρακ μετακίνηση σε άλλο υποκατάστημα STARBUCKS στα Βριλήσσια, από όπου απολύθηκε λίγο αργότερα.

Ο χώρος της εστίασης κυριαρχούνταν πάντοτε από απαράδεκτες συνθήκες εργασίας. Μισθοί πείνας, αδήλωτη εργασία, διπλές και τριπλές βάρδιες, απλήρωτες υπερωρίες, εκδικητικές μετακινήσεις, αδικαιολόγητες απολύσεις. Στα  χρόνια της κρίσης, μετά και τη νομοθετική κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κατάσταση επιδεινώθηκε  σημαντικά και οι εργαζόμενοι στον συγκεκριμένο τομέα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία νέες και νέοι, στερούνται ακόμη και τα πιο βασικά εργασιακά δικαιώματα, πέφτοντας θύματα ακραίας εκμετάλλευσης.

Τα STARBUCKS – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΦΕ Α.Ε. δεν αποτελούν εξαίρεση και λειτουργούν με την λογική καταπίεσης των εργαζομένων, που χαρακτηρίζει σχεδόν όλες τις μεγάλες αλυσίδες του χώρου. Σε αυτό το πλαίσιο, ‘‘κόβουν’’ συστηματικά ώρες από τους/τις εργαζόμενους/ες, καταβάλλοντας αμοιβή πολύ μικρότερη από εκείνη που αντιστοιχεί στον πραγματικό χρόνο εργασίας τους. Μάλιστα, μέσα από μία σειρά εκδικητικών πρακτικών, απομονώνουν και τρομοκρατούν οποιονδήποτε επιχειρεί να διεκδικήσει την τήρηση της νομοθεσίας και το σεβασμό των εργασιακών του δικαιωμάτων.

Ως Reworkers στεκόμαστε πλάι στους συναδέλφους μας. Η αλληλεγγύη των εργαζομένων είναι ο μόνος δρόμος για να νικήσουμε την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Καταγγέλλουμε την παράνομη απόλυση της εργαζόμενης και τις εκδικητικές πρακτικές των Starbucks

Απαιτούμε την άμεση και πλήρη ηθική και οικονομική αποκατάσταση της εργαζόμενης.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες να οργανώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία.

 

Κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία

Top