Σχετικά με την Αντισυνταγματικότητα της Κυριακάτικης Αργίας

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ, ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΗMEΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ:

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την από 7.7.2014 υπουργική απόφαση, που επέτρεπε “δοκιμαστικά” τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Ειδικότερα, στην απόφασή του το ΣτΕ (υπ’ αριθμόν 100/2017) αναφέρει ότι η έκδοση απόφασης από τον υπουργό Ανάπτυξης για τη λειτουργία των καταστημάτων σε τρεις τουριστικές περιοχές που προέβλεπε το πιλοτικό σχέδιο, και μάλιστα «χωρίς συγκεκριμένο προσδιορισμό», παραβιάζει το άρθρο 43 του Συντάγματος που προβλέπει ότι για παρόμοια θέματα απαιτείται προεδρικό διάταγμα.

Η υποτίμηση της εργασίας που ήταν και παραμένει βασικός στόχος των πολιτικών λιτότητας παρουσιάστηκε ως ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, μέσω των απελευθερωμένων ωραρίων και της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, καταργώντας επί της ουσίας κεκτημένα του κόσμου της εργασίας.

Καθήκον μας είναι να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην ουσιαστική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας μέσα στους εργασιακούς χώρους. Είμαστε πεπεισμένοι πως καμιά νομική απόφαση δεν μπορεί ούτε να αντικαταστήσει ούτε να οδηγήσει στην αδράνεια τη συλλογική δράση των από κάτω για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε τον αγώνα για την ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για πλήρη και σταθερή δουλειά για όλες και όλους.

Top